ERP Nedir?

Kurumsal kaynak planlama (ERP- Enterprised Resource Planing) yazılımları, kurumların en iyi performans için temel iş süreçlerini otomatikleştirmesine ve yönetmesine yardımcı olan yazılım sistemi türüdür. ERP yazılımı, tek bir kaynak sağlayarak ve kurum genelinde operasyonları kolaylaştırarak şirketin iş süreçleri arasındaki veri akışını düzenler. Şirketin finans, tedarik zinciri, operasyon, ticaret, raporlama, üretim ve insan kaynakları faaliyetlerini tek bir platformda bir araya getirebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca iş zekası çözümleri ve anlık raporlama yapıları sayesinde işletmelerin kolay ve hızlı karar almasını sağlar. Veri yönetimi, veri madenciliği ile yaklaşan fırsat ve tehlikeleri görerek tedbir alınmasını destekler.

Çoğu şirketin bir muhasebe ve üretim / operasyon sistemi vardır ancak ayrılmış sistemler, günlük iş süreçlerinin yürütülmesini desteklemenin ötesine geçemez veya ticari büyümeye katkıda bulunamaz. Şirketler büyüdükçe ve ihtiyaçları değiştikçe sistemleri de büyümelidir. ERP tüm süreçlerin etkileşimli, entegre ve kontrollü olarak yürütülmesini sağlayarak entegre çözüm sunmaktadır.

ERP sahibi olmak neden önemlidir?

İşletmenize özel tek bir çözüm olmasa da, ERP teknolojisi; tüm iş süreçlerini bir araya getirmede en iyi alternatiftir. Süreçleriniz, sistemleriniz ve verilerinizin entegrasyonu sağlandıktan sonra operasyonlarınızı iyileştirmeye başlamak için ihtiyaç duyduğunuz iş zekasını, hızlanmayı ve uyarlanabilirliği elde edersiniz.

ERP sisteminin kurumunuzu geliştirmek için sunabileceği üç avantajı aşağıda görebilirsiniz:

Tüm iş süreçlerinizi tek noktadan yönetin ERP’ler ulusal ve/veya uluslarası disiplinler dikkate alınarak kuruluşunuza özgü şekillendirilerek ihtiyaç duyduğunuz tüm süreçlerin uygu niş akışlarına göre ve uygun hiyerarşi ile yürütülmesini, insan kaynaklı hataların engellenmesini, çapraz kontroller ile etkin takibi sağlamaktadır. İnsan Kaynakları, Muhasebe, Finans, Satış, CRM, Pazarlama, Üretim planlama, Bakım vs. gibi süreçlerinizi kuruluşunuza özgü ve ulusal/uluslararası kurallara göre yönetebilirsiniz.




İşletmenizin en iyi performansını elde edin. Yapay zeka ve karar destek sistemlerini kullanan çözümler sayesinde karar verme sürecinizi iyileştiren öngörülere erişebilir ve ilerleyen dönemde operasyonel performansınızı iyileştirecek yöntemleri keşfedebilirsiniz.

Faaliyetlerinizi etkinleştirin. Süreçler ve veriler arasında bağlantı kurarak çalışanlara daha fazla görünürlük ve esneklik sunabilirsiniz. Böylece, çalışanların hızlı bir şekilde harekete geçip kurum genelinde daha fazla değer sunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kurumsal dinamizmi yakalayın. Birçok ERP çözümü, gereksinimlerinize göre uyarlanacak ve sizinle birlikte büyüyecek şekilde geliştirilir. Böylece, her türlü operasyonel aksaklığa veya piyasada yaşanan değişikliklere proaktif bir şekilde hazırlanabilir ve hızlıca yanıt verebilirsiniz.

ERP uygulamasında kurumların karşılaşabileceği zorluklar nelerdir?

Bu kadar avantajlı olmasına ve farklı seçenekler sunulmasına karşın bazı şirketler hala ERP’yi satın alma uygulama konusuna şüpheyle yaklaşmaktadır.

Bunun birçok nedeni olabilir, ancak kolaylık için zorluğa katlanmak gerekir.

Doğru ERP çözümünü seçme.

İşletmeniz ile ilgili tüm sorunlarınızı çözecek kusursuz bir yazılım çözümü bulamazsınız. Çünkü sorunlarınızın bazıları personel, kullanıcı alışkanlıkları, içinde bulunduğunuz sektör ve piyasa kaynaklıdır. Bir ERP’nin size sunması gereken kurumunuzdaki herkesin aynı bilgileri görüntülemesine, işlemesine olanak tanıyan karar verme mekanizmalarınızı destekleyen tek bir sistem altında toplamasıdır. Bu nedenle, beklentilerinize karşılık doğru teknoloji iş ortağını seçmek çok önemlidir. İlerde yapacaklarınızı bugünden almaya çalışmayın. Ancak ERP’nin ileride yapacaklarınıza destek olacak bir altyapısı olduğudan emin olun.

Bir ERP sisteminin maliyetini karşılama.

Bir ERP alımında “ya hep ya hiç” şeklinde olmak zorunda değildir. Modüler yaklaşıma sahip yazılım çözümleri, iş gereksinimlerinize bağlı olarak ayrı ayrı satın alınabilir. Hatta bazı ERP’lerde baz ve ileri seviye şeklinde modül ayrımları vardır. Eğer baz modül sizin işinizi görüyor ise ileri düzey modül alımını gelişiminiz ile paralel sonraki aşamalarda sağlayabilirsiniz. (Üretim planlama-İleri üretim planlama gibi).

ERP’nin üzerinde koştuğu platform, veri tabanı ve ilave lisans bedelleri, donanım maliyetleri gibi pek çok unsur karşınıza çıkmaktadır.

Bu sebeple ihtiyaçlarınızın doğru analizi ile size uygun ERP alımınızı sağlayabilir.

Yeni ERP yazılımını mevcut ve ilerde olacak yazılımlarla tümleştirme.

Seçtiğiniz ERP çözümü şu an kullanmakta olduğunuz sistemlerle birlikte çalışmalı ve ancak gelecekte büyümenize yardımcı olacak özellikler de içermelidir.

Örneğin, tasarım ve üretim aşamasında kullanılan CAD ve CAM yazılımları, müşteri yada tedarikçi portalınız, ürün satışı yaptığınız Pazar yeri veya WEB sayfa içerikleriniz gibi mevcut yazılımlarınız ile ve ileride yapacağınız endüstri 4.0 uygulamaları; sahadan veri toplama, IOT, M2M teknolojilerini desteklemeli bu konuda size çözüm sunabilmelidir.


EPR Seçerken izlenmesi gereken yol nedir?

Kalitek Danışmanlık olarak doğru ERP değil kuruma uygun ERP çözümleri olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple kurumunuza özgü ihtiyaçlar, kurumunuzun hedef ve stratejileri, personel yapınız ve alışkanlıklarınız, sektörünüz, mali yapınız, tedarikçi ve müşterileriniz , özetle; kurumunuzun iç ve dış bağlamı dikkate alınarak ERP seçme ve değerlendirme süreci yönetilmelidir. Bunun sağlanabilmesi için bizim tavsiye ettiğimiz süreç akışı aşağıdaki gibidir.

  • Kurum hedef ve stratejilerinin belirlenmesi
  • İş / Süreç analizi
  • İhtiyaç ve beklenti listesinin oluşturulması
  • ERP seçme ve değerlendirme kriterlerinin oluşturulması
  • ERP Firmalarının belirlenmesi
  • ERP firmalarına seçme ve değerlendirme kriter listesinin iletilmesi
  • Kriterlere göre ERP kuruluşlarının değerlendirilmesi
  • Değerlendirme sonucuna göre 1. Tur görüşmelerin yapılması
  • Fiyat tekliflerinin alınması
  • 2. Tur görüşme ve Demoların yapılması
  • Teklif Revizyonu
  • Sözleşme

İşletmeniz ERP için hazır mı? Hangi ERP’yi seçmeliyim?

Kafanız karışık ve nereden başlayacağınızı ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz?

ERP kuruluşları anlamadığınız terimlerle mi konuşuyor?

Meslektaşlarınızın her biri farklı bir çözüm mü öneriyor?

Bilgilerinizi, gönderin, arayalım. Sizin için uygun çözümü birlikte seçelim, anlayamadığınız konuları anlaşır hale getirelim.